Cholesterolverlagers: wat je erover moet weten

Cholesterolverlagers

Een derde van de Nederlanders heeft een verhoogd cholesterol. Ze krijgen dan meestal cholesterolverlagers voorgeschreven. En het advies om vet en eieren zo veel mogelijk te laten staan. Intussen wordt steeds duidelijker dat cholesterol niet de boosdoener is.

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat cholesterol (en verzadigd vet) geen hart- en vaatziekten veroorzaakt. Integendeel, veel onderzoeken laten zien dat een laag cholesterol op latere leeftijd (>60 jaar) de sterftekans verhoogt

Cholesterolverlagers en bijwerkingen

Veel mensen hebben heel veel last van de bijwerkingen van cholesterolverlagers. Zoals spierpijn, spierzwakte, gewrichtspijn, maag-darmklachten, slapeloosheid en zelfs diabetes en kanker.

Om één persoon te helpen met deze medicijnen, slikken 49 mensen onnodig deze pillen, met alle daarbij horende bijwerkingen!

Deze medicijnen staan redelijk bovenaan de lijst van meest voorgeschreven medicijnen. De farmaceutische industrie spint er garen bij. En nu de meeste patenten ervan zijn verlopen hebben ze iets nieuws bedacht, de injectie. Helaas geven ook deze veel bijwerkingen.

De wetenschap heeft niet voldoende geld om onderzoek te doen naar de werking van alle medicijnen. Daarom wordt veel onderzoek gesponsord door de farmaceutische industrie. En volgens dit soort gesponsorde onderzoeken zou het LDL-cholesterol, om gezond te zijn,  steeds lager moeten zijn. En in wiens voordeel is dit? Juist, de farmaceuten.

Is LDL-cholesterol echt de boosdoener?

Een verhoogd (LDL-)cholesterol is een teken dat er iets in je lichaam niet goed is. Stress, chronisch verhoogde bloedsuikers of zogenaamde ‘laaggradige ontstekingen’ zorgen vaak automatisch voor een verhoging van je cholesterol. Het verhoogde cholesterol is dus geen oorzaak maar een gevolg! Cholesterol is nl. een belangrijke reparatiestof die nodig is voor het bestrijden van infecties en ontstekingen.

Het is vooral een probleem wanneer dit cholesterol geoxideerd is. En dit wordt niet gemeten in je bloed. Of cholesterol geoxideerd is, heeft alles te maken met je leefstijl en wat je eet. Maar dat is voer voor een andere keer.

Dus, vooral het geoxideerde LDL zorgt voor meer hart- en vaatziekten. Maar onderzoek laat zien dat ALL CAUSE MORTALITY (het overlijden a.g.v. alle oorzaken) lager is bij hogere cholesterolwaarden, ook het “slechte” LDL-cholesterol. Dus kennelijk doet cholesterol een hoop goede dingen en zorgt het er ook voor dat we langer blijven leven……

Cholesterol onmisbaar?

Intussen zou je denken dat cholesterol iets is waar we wel zonder kunnen. Toch?

Niets is minder waar.…..

  1. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van veel hormonen. Zoals bv. geslachtshormonen (testosteron, oestrogeen, progesteron) en het stresshormoon cortisol 
  2. Het is onmisbaar om de vet-oplosbare vitamines, A, D, K en E, op te kunnen nemen
  3. Cholesterol is nodig om vitamine D aan te maken
  4. Om gal aan te maken, en daarmee vetten te kunnen verteren, is cholesterol nodig
  5. Ongeveer 40-60% van onze hersenen bestaat uit cholesterol. Het zorgt voor de overdracht van signalen
  6. Een belangrijk onderdeel van de beschermende laag om onze zenuwen (myeline) bestaat uit cholesterol
  7. Om onze celwanden te repareren is cholesterol nodig
  8. Cholesterol is een belangrijke energiebron voor onze cellen en dus voor ons
  9. Voor een goede ontwikkeling van het embryo tijdens de zwangerschap is cholesterol heel belangrijk
  10. En natuurlijk heb je cholesterol nodig om je huid (en andere barrières) goed vet te houden, zodat de huid gesloten is. Zo komen er geen ongewenste gasten je lijf binnen.

Een te laag cholesterol kan zelfs allerlei klachten en ziekten veroorzaken: kanker, beroerte, leverziekten, hersenziekten, ADHD, ALS, MS, infectieziekten, autisme. Als je meer wilt weten over gezonde vs. ongezonde vetten, lees dan dit artikel.

Cholesterolverlagers en wat ze doen

Nou weten orthomoleculair therapeuten allang dat cholesterolverlagers beter vermeden kunnen worden.

Want wat doen die cholesterolverlagers nu precies? Ze blokkeren een bepaald enzym. En een enzym is een stof die bepaalde lichaamsreacties kan versnellen of vertragen, zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Zoals bv. het enzym lactase, dat melkeiwit (lactose) afbreekt tot glucose en galactose.  

Dus, cholesterolverlagers blokkeren een enzym. En dit enzym zorgt ervoor dat er geen cholesterol meer wordt aangemaakt. Maar door dit enzym te blokkeren, wordt ook het stofje (co-enzym) Q10 niet meer aangemaakt. En laat nu dit stofje een heel belangrijke rol hebben. En een van de redenen zijn waarom mensen op cholesterolverlagers van de regen in de drup komen.

De functie van Q10

We kunnen in ons lichaam zelf Q10 aanmaken. Maar hoe ouder we worden, hoe minder Q10 we zelf nog aanmaken. Afhankelijk van de plek in het lichaam, hebben we op 80-jarige leeftijd tot wel 40% minder Q10 dan op ons 20e.

Q10 komt voor in elke lichaamscel. Het meest in de cellen waar veel energie moet worden geproduceerd. Zoals bv. hart, nieren, lever en spiercellen. Als je geen Q10 in je cel hebt, kun je geen energie aanmaken en sterft deze cel.

De belangrijkste functies van Q10 zijn:

  • het geeft energie (!)
  • het versterkt het hart (!)
  • het verlaagt cholesterol (!)
  • het werkt bloeddrukverlagend (!)
  • het beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buiten (antioxidant)
  • het vertraagt de veroudering

Infographic Q10

en er zijn er nog meer te noemen……

Dus…….., 

  • om je cholesterolwaarden omlaag te krijgen, slik je cholesterolverlagers, zodat je een lager risico op hart- en vaatziekten hebt
  • maar cholesterolverlagers blokkeren ook de aanmaak van Q10 
  • en Q10 verlaagt weer cholesterol, verlaagt de bloeddruk en het versterkt het hart.

Begrijp jij het nog?? Je neemt een middel om je risico op hart- en vaatziekten te verlagen. En als bonus krijg je een hogere kans op hart- en vaatziekten door de blokkering van de aanmaak van Q10 door hetzelfde medicijn.

En als extra bonus heb je weinig energie, krijg je last van je spieren, en nog meer.

Zijn cholesterolverlagers dan helemaal onnodig?

De cholesterolwaarde, waarbij de meeste artsen vinden dat je een te hoog cholesterol hebt, is nu ruim te laag. En deze waarde wordt nog steeds verder verlaagd. Dit bleek tijdens de uitzending van Radar van 13 mei 2019. 

Je moet dus steeds eerder aan de cholesterolverlagers vanwege een “verhoogd” cholesterol. Ook ik zelf heb dat advies in het verleden gekregen. Ik ben blij dat ik cholesterolverlagers heb geweigerd, gezien alle bijwerkingen.

Het zou beter zijn om in te zetten op leefstijlaanpassingen. Meer groenten en fruit eten, minder geraffineerde koolhydraten eten en meer bewegen. Daarmee zal een groot deel van de patiënten het cholesterolgehalte omlaag kunnen krijgen. Maar nog veel belangrijker, hierdoor gaan vooral de ontstekingen in bloedvaten en andere plekken in het lichaam omlaag.

Dan is er nog de groep die erfelijk belast is. Uit dit artikel van huisarts Hans van der Linde blijkt dat cholesterol helemaal niet het probleem is. Deze mensen overlijden niet aan een te hoog cholesterol. Ze overlijden doordat ze drager zijn van een bepaald soort vet-eiwit (lipoproteïne).

Wat vind jij als je dit nu leest van cholesterolverlagers?

Ik ben benieuwd wat je vindt van dit artikel. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat. En als je iemand kent voor wie je denkt dat dit artikel waardevol is, stuur het dan gerust door.

2 Reacties

  1. mieke

    super duidelijke uitleg!

    Antwoord
    • Jocelyn Vlaar

      Dank je wel voor je compliment, Mieke!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: